Moderna indivīda izvēlēšanās – lēcas. Kā tad tās parādījās?

Šodien lēcas acīm jau ir tāda tipa produkts, ar ko tad jau nemaz nevar pārsteigt. Lēcas ir palikušas par labu katras dienas daļu bez kā mēs jau nevaram iedomāties mūsu dzīvi. Kā radās lēcas? Vai spējat iedomāties, taču pirmais, kas tad pieskarās šai tēmai, jau ir pazīstamais mākslinieks Leonardo da Vinči un šis notikums bija attēlots 1508.gadā grāmatā Acu kods. Konkrēti Da Vinči izgudroja šī brīža kontaktlēcas plānu. Kaut gan izcelt, ka konkrēti viņš ir lēcas radītājs nemaz nevar. Bet viņa sekotāji gan, piemēram, nevar aizmirst franču filozofu, fiziķi Dekartu. 1632.g. Dekarts novietoja stikla trauku uz acīm, kurš bija tiešām pilnīgi piepildīts ar ūdeni, jo tieši tā Leonardo skaidroja lēcas darbību. Tomēr diemžēl nēsāt šīs kontaktlēcas acīm nebija iespējams.
Pēc vēl 200 gadiem fiziķis un astronoms Džons Heršels arī pievērsās pie kontaktlēcām. Viņš ir tas, kas rakstos raksturoja, kā tad izskatās īstas un protams, arī pareizas lēcas.
Kas tad radīja pašas pirmās lēcas acīm no stikla? Vācu stiklinieks F.Mullers, tas notika 1888.gadā un atstāja nozīmīgu pēdu oftalmoloģijā. Viņa pamata ideja nebija izveidot lēcas acīm. Mullers vienīgi mēģināja palīdzēt draugam saredzēt visu krāsās.

Protams, ka šobrīd, pateicoties visiem minētajiem zinātniekiem, mēs visi varam nomainīt neērtās brilles un pasūtīt sev lēcas internetā vai parastajā veikalā. Bez šaubām, jau var nēsāt tikai brilles, taču gadās situācijas dzīvē, kad ērtāk ir konkrēti lēcas acīm. Kā tad izvēlēties šo produktu?

Lēcas internetā vai salonā, kā neapjukt dažādībā?

Visas kontaktlēcas internetā vai optikā tiks iedalītas dažādos veidos, tipos atkarībā no mērķa, izejmateriāla, nēsāšanas režīma un maiņas perioda. Viennozīmīgi tas ietekmē ne tikai Jūsu izvēli, bet arī jebkuras lēcas cena būs atkarīga tieši no minētiem faktoriem.

Lēcas acīm pēc to izejmateriāla parasti tiek dalītas cietās vai mīkstās kontaktlēcās. Cietas var būt gaisa caurlaidīgas un nē. Tieši mīkstas lēcas visbiežāk ir atrodamas mūsdienu lietotāju vidū, kā piemēram, kontaktlēcas Biofinity, kuru izgatavošanā izmanto silikonhidrogēla grupas materiālu “Aquaform”, kurš ļoti dabiski piesaista ūdeni, nodrošinot augstu ūdens saturu pašā lēcā, un vēl ir hidrogēla lēcas.

Pēc to valkāšanas veida, kontaktlēcas varētu iedalīt viendienas, ko vakarā izņem, elastīga tipa, kuras ņem ārā pēc dažām dienām, ilgstošas un nepārtrauktas, kur nēsāt lēcas līdz pat 30 dienām.

Pašas kontaktlēcas varētu sadalīt pēc no nomaiņas perioda: tradicionālās kontaktlēcas ar kalpošanas laiku no 6 mēnešiem līdz 1 gadam. Lēcas ar plānveida maiņu – 1 dienas, 2 nedēļu, 1 mēneša lēcas. Protams, viendienas lēcas cena būs dārgākā ilgtermiņā nekā, ka piemēram, 1 mēneša. Taču vienas dienas kontaktlēcas būs domātas ļoti jūtīgām acīm.

Pēc krāsas kontaktlēcas interneta veikals kā var piedāvāt gan bezkrāsainas, gan arī tonētas, kā arī krāsas ar nelielām vai diezgan ievērojamām acu krāsas izmaiņām. Lēcas, kas paredzētas vienīgi acu krāsas maiņai, var ražot ar nulles dioptriju.

Kā var redzēt lēcas internetā vai jau optikas salonos pastāv diezgan atšķirīgas, Jums vienīgi jāatrod savs variants!

Šis ieraksts tika publicēts Bez tēmas. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *