Kontaktlēcas šodien pārsteidz ar to piedāvājumu – dzeltenas, zaļas, vai pat zvēru acs krāsas!

Nevar noliegt to, ka tiešām lēcas mūsu laikmetā tik tiešām jau ir ļoti populāras un pieprasītas. Lēcas acīm ir veiksmīgi aizstājušas brilles un arī kvalitatīvi uzlabo tuvredzību, astigmātismu un presbiofiju. Kontaktlēcas pielieto arī skaistumam – acu krāsas maiņai vai akcenta piešķiršanai. Kurā brīdī un arī kurš tad lēcas izgudroja?
Vai Jūs zinājāt, ka pats L. da Vinči ir tas, kurš 16.gs. (precīzi tas bija 1508.g.) radīja skices, kas attēlo ierīci, kuru tad var pielietot redzes korekcijai. Vēl vienu “prototipu” izgudroja R.Dekarts 1637.g.. Tā bija maza caurulīte, kura piepildīta ar ūdeni, veidojot savdabīgu palielināmo stiklu.
Taču pirmās lēcas radās 1888.g. un tās radīja stiklinieks Mullers. Viņam bija draugs bez plakstiņa un tam bija spēcīgas sāpes un visu laiku bija sausas acis. Stiklinieks vēlējās viņam palīdzēt, un no stikla izgatavoja lecas acīm. Tās bija baltām malām un caurspīdīgas centrā, lai varētu visu redzēt apkārt. Draugs uzlika lēcas acīm, un tādējādi redze uzlabojās.
Pēc tam Mullers uzsāka masveidīgu kontaktlēcu ražošanu. Tomēr šī veida lēcas acīm nebija pilnībā pielāgotas visiem. Tās varēja vilkt tikai ierobežots skaits cilvēku. Masveida kontaktlēcas ražošanu savās rokās ņēma K.Zeiss kopā ar O.Šotu.
Pateicoties tam, šodien mūsdienu tirgus ir jau pārpildīts ar diezgan savādākiem produktiem, kā piemēram, krāsainās lēcas, redzi koriģējošās lēcas. Tas viss atvieglina ikdienu, turklāt attīstoties digitālajai videi, pieņemama lieta ir tāda kā kontaktlēcas interneta veikals, kur parasti katras kontaktlēcas cenas te būs mazākas nekā reālajos veikalos. Pie tam šeit palīdz eksperti, kas izlīdzēs piemeklēt Jums atbilstošāko produktu.

Cik salīdzinoši dažādu kontaktlēcu tipu sastopams pasaulē un vēl kā viņas atlasīt?

Pirmais, kam tieši vērst pastiprinātu uzmanību, kad tiek izvēlētas lēcas, ir tas, vai, piemēram, lēcas būs cietas vai mīkstas. Cietās kontaktlēcas ļoti pilnveidojās. Sākotnēji tās tika no stikla, pēc tam no organiskā stikla, pvc un pārklāja visu virsmu acij. Pats pēdējais attīstības posms jau bija ražošana no specifiska materiāla – silikona akrilāta. Galvenās cieto lēcu īpašības būs minimāls redzējuma kropļojums (materiāls vislabāk saglabā to formu), izturība pret bojājumiem, mazāk nokļūst netīrumi uz tā, vajadzība mitrināt lēcas ir mazāka, tā kā tās ir bez ūdens un neizžūst ilgi valkājot, pienācīgi kopjot, izmantošanas termiņš pārsniedz mīksto lēcu lietošanas termiņu. Mīkstās kontaktlēcas ir taisītas no īpaša elastīga materiāla – silikona hidrogēla vai hidrogēla. Pēc maiņas nepieciešamības ir vienas dienas lēcas (vienreizējas), vienas nedēļas vai arī divu nedēļu lēcas, plānveida lēcas, kas jāmaina ir ik pēc 1-3 mēnešiem un visbeidzot tradicionālās, kur var mainīt jau pēc sešiem mēnešiem. Bez šaubām, ikvienas lēcas cena ir atkarīga ne vienīgi no materiāla, bet arī no valkāšanas ilguma. Bez tam ir vēl krāsainas lēcas, kas jau var pilnībā pārvērst ārējo izskatu. Kontaktlēcas internetā protams ir atrodamas milzīgā dažādībā kā arī eksperti Jums var sniegt pilnīgas atbildes lēcu izvēlē. Nav noliedzams, ka, nozīmīgi, lai pati lēcas cena nav īpaši zema, tā kā kvalitātei šeit tad ir ievērojama loma un vislabāk izvēlēties drošu ražotāju.

Šis ieraksts tika publicēts Bez tēmas. Pievienot grāmatzīmēm tā pastāvīgo saiti.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *